Menu

Johan Thomas Lundbyes dagbøger

19. Jun. 1845

Thorsdag 19 Juny. Mainz.
5½ Sgr = 18 Kreutzer (?) for Tøitransport.
1 Th 5 Sgr = 2 Gyld. 2 Kreuz i Værtshuset: Hof von Holland, hvor man havde det
1 Th 21½ Sgr ganske fortreffeligt. Hvad jeg bruger i et Døgn har paa hele Turen været: et Værelse med Seng, om Morgen: Kaffe og Smørrebr, om Middag: Steg med Kartofler lidt Compot, undertiden en Kop Bouillon, og om Aft: Thee og Smørrebrød, basta.
•47•
med Dampvogn til Frankfurt am Main Kl. 5½ – 1 Gulden

Frankfurt.
[indført i margin: Billedgallerie Der Römer Kirkegaard. Goethe.]
Ankom hertil omtr Kl 7. Paa Veien viiste Taunus Bjergene sig i det Fjerne meget kjønt. Det er Fortsættelsen af den samme Bjergkjede, som jeg har seet ved Rhinen. Taunus Jernbanen er endnu den bedste af dem, jeg har passeret, den er saa overordentlig jevn og glat; paa de andre har det dog rumlet en Deel. Jeg skulde paa Jernbanen truffet sammen med Rhoterts, som igaar gik fra Skibet til Wisbaden, men de var der ikke, og jeg var meget lang i Ansigtet, da jeg ganske ene blev sluppet ind i Frankfurt. Kl 9½ kommer igjen et Tog, da vil jeg dog gaae derhen til Banegaarden, om de muligt, skulle komme. Jeg har allerede seet Bronsestatuen af Goethe, men jeg er bedre vant fra Thorvaldsens Sager. [indført i margin: (Schwanthaler)] Men Herre Gud! staaer ikke Thorvaldsens Guttenberg i Mainz, og den saae jeg slet ikke; den maae jeg see imorgen eller overmorgen, naar jeg kommer tilbage. Jeg er ellers i Forlegenhed, da jeg ikke her kjender et Menneske, Trepkas vil jeg ikke søge, og jeg veed ikke Navn paa Samlingerne. Lessings Husitenpredigt vilde jeg dog gjerne see. Her var ogsaa en anden Kunstner, men hans Navn?
[indført i margin: Kl. 9½, da det sidste Tog kom, fandt jeg dog Rotherts.]

•48•
senere samme Aften
Nu husker jeg Malerens Navn: Veit. Og af et net ungt Menneske henne ved Banegaarden fik jeg Oplysninger, jeg imorgen skal benytte. Det er paafaldende at see den Luxus, som hersker i alle tydske Byer med Hensyn paa nye Bygninger. De ere altid ziirlige og høist elegante, men mangle dog al Soliditet i Stiil. I Mainz saae jeg, at man benyttede en smuk rød Sandsteen som vist maa brydes der i Nærheden: Hele Trappen gjennem alle Etager i Hotel Hollande, hvor jeg boede, var bygget af denne Steen; det saae net ud. I Mainz saae jeg første Gang hvidkjolede, gammeldags, østerrigske Soldater, der snurrigt contrasterede til de stive Preusere.

  1. Ægteparret Rhotert fra Ostercappeln nordøst for Osnabrück i Niedersachsen, som fulgte Lundbye på rejsen i dagene 12.-21. juni 1845.

  2. Monument over Johann Wolfgang von Goethe, udført af den tyske billedhugger Ludwig von Schwanthaler (1802-1848).

  3. Monument over Johann Gutenberg, udført af billedhuggeren Hermann Wilhelm Bissen (1798-1868) efter Bertel Thorvaldsens anvisninger.

  4. Christian Frederik Trepka (1779-1864), dansk officer og siden 1824 militærbefuldmægtiget for Holsten og Lauenborg ved Det Tyske Forbunds militærkommission i Frankfurt am Main.

  5. Den tyske historie- og landskabsmaler Karl Friedrich Lessing (1808-1880), der i 1836 havde malet sit Husitenpredigt på bestilling fra kronprins Friedrich Wilhelm, nu i Alte Nationalgalerie, Berlin. Lundbye forveksler dette dengang berømte maleri med et, som fandtes i Frankfurt.

  6. Philipp Veit (1793-1877), tysk maler.

Fakta

PDF
19. Jun. 1845
Dagbog E, side 46-48

Den kgl. Kobberstiksamling, inv.nr. KKS19996

Bjarne Jørnæs (red.): Johan Thomas Lundbye. Rejsedagbøger 1845-1846, Statens Museum for Kunst 1976, s. 45-46; Jesper Svenningsen (red.): Seks år af et liv. Johan Thomas Lundbye – Dagbøger om tro, skæbne, kunst og kærlighed, København 2018, s. 294-295