Menu

Johan Thomas Lundbyes dagbøger

9. dec. 1846

Kjøbenhavn den 9 Dec 1846. – Kongens Nytorv hos Roed.
Nu har jeg alt længe været hjemme (siden July) men først for nylig fandt jeg igjen denne Bog i Kassen, hvor den var gjemt hos de andre Minder om sygelige, triste Perioder i mit Liv. Det var kun lidt over et Aar, jeg var borte, men hvor uhyre rigt var ikke det Aar! Og opnaaede jeg ikke det, hvad jeg ønskede? sidder jeg ikke daglig med Glæde ved mit Arbeide, tager ikke det mine bedste Kræfter, og bør det ikke være saa for Maleren? Jo! Gud være lovet! dengang skuffedes jeg ikke i min Forventning, fandt den snarere langt overtruffen, og som et deiligt Eventyr ligger nu den hele Reise for mig, som et af de deilige Eventyr vi aldrig trættes af at høre om og om igjen – jeg er glad derved og takker Gud for denne Lykke, thi som en stor Lykke kan jeg kun betragte, hvad der rev mig ud af Mismod og gjengav mig Glæde.
Imorgen er det den lille Olympias Fødselsdag, og jeg glæder mig til at samles med hende og andre Smaafolk hos hendes elskværdige Moder. –

  1. Efter sin hjemkomst boede Lundbye til leje hos maleren Jørgen Roed, der kort forinden var flyttet til Kongens Nytorv 206 (nuv. nr. 6).

  2. Thea Olympia Freund (1838-1869), datter af afdøde billedhugger H.E. Freund (1786-1840) og Amalie Elisabeth Freund, f. von Würden (1807-1866).

Fakta

PDF
9. dec. 1846
Dagbog D, side 33

Den Hirschsprungske Samling

Først nogle måneder efter sin hjemkomst genoptog Lundbye dagbogsskriveriet og valgte da at fortsætte sin inden afrejse påbegyndte bog.

Ettore Rocca (red.): "Dagbog 9. december 1846 - 15. april 1846" i Bente Bramming, Hans Edvard Nørregård-Nielsen og Ettore Rocca: Længsel. Lundbye og Kierkegaard, Århus 2013, s. 227; Jesper Svenningsen (red.): Seks år af et liv. Johan Thomas Lundbye – Dagbøger om tro, skæbne, kunst og kærlighed, København 2018, s. 483