Johan Thomas Lundbyes dagbøger
16. mar. 1845
16 Martz.
Uvished.
Uskikket til stadigt Arbeide i disse Dage besluttede jeg at gjæste Jægersborg og gik derud i Thorsdags, da jeg erfarede at endnu den Dag Intet vilde blive afgjort i Academiet. Fredag Formiddag kjørte jeg med Skytten i Kane omkring i Dyrehaven til Vildthusene og glædede mig ved at see Vildtet saa nær, at vi tit holdt lige imellem dem. Jeg tegnede, da jeg var kommen hjem, et Udkast af et saadant Vildthuus hvor Hjortene staae ved Høhækkene. Tillige et lille Udkast af Stalden i Skovridder [overstreget: -boligen] -gaarden. – Iaftes var jeg til ”et gemütligt Sold” (Skade vi ikke har et ordentligt dansk Udtryk herfor, idetmindste er dette det gængse) hos Henriksen i Nyboder; en dygtig Hovedpine er den sædvanlige Følge af Sligt og udeblev heller ikke denne Gang. – Imorgen Aften!!! da skal Stipendiesagen afgjøres! Underligt! jeg føler paa eengang Glæde og Bedrøvelse, yttrer de kaadeste og bittreste Ting i eet Aandedræt. Som Lorenz sagde igaar: Skuddet behøver nu kun at gaae, og jeg – – Pause med Kaffe, Besøg og Forelæsning, videre – – er i fuld Fart ad een af de to Veie: Glædens eller Skuffelsens. Ja, saadan er det, og med fire for skal det gaae. Til Tirsdagmorgen faaer jeg vente, da hedder det: spænd for! Hvorfor skulde det ikke opfyldes? Er der blandt de 14 Ansøgende 3 Værdigere end jeg? er der det ikke, nu vel! da har jeg det jo! – For et Aar siden gik jeg saaledes og ventede et Svar. Malede Haabet mig ikke de deiligste Billeder for dengang, forædlede det ikke selve mit hele Væsen? Falsk! det løi, løi, løi! og jeg havde Intet, hvor jeg troede at have fortjent Noget. Vent dog til Tirsdag Morgen, vent dog 40 Timer, da skal det vise sig, at det glade Haab – – atter skuffer.
Fakta
PDF16. mar. 1845
Dagbog D, side 19
Den Hirschsprungske Samling
Jesper Svenningsen (red.): Seks år af et liv. Johan Thomas Lundbye – Dagbøger om tro, skæbne, kunst og kærlighed, København 2018, s. 261
Jægersborg var embedsbolig for skovrider Erasmus Riedewaldt, hvis datter Emilie Riedewaldt senere blev gift med Lundbyes næstældste bror, Emanuel. Opholdet fandt sted i dagene 13.-14. marts 1845.
Lundbye ventede i disse dage svar på sin ansøgning om Kunstakademiets rejsestipendium.
Tegningen har ikke kunnet identificeres.
Lundbyes ven, papirhandler Jens Peter Henrichsen (ca. 1814/18-1877), der boede hos sine forældre i Haregade 18.
Malerkammeraten Lorenz Frølich (1820-1908).